Jagode
Reference
Subotička jagoda
Manifestacije
Drugi o nama
Linkovi
  Aktuelnosti
  Naslovna Jagode Rasadnik
 

Rasadnik

Tokom cele godine svetsko tržište voća snabdeveno je sa plodovima jagode. Jasno je da vremenske razlike omogućavaju proizvodnju ove vrste u različito vreme na različitim delovima planete zemlje, te otuda njihovo prisustvo na tržištu tokom cele godine. Međutim, značajan faktor takvog stanja jeste i pristup proizvodnji sadnog materijala i samoj tehnologiji uzgoja.

Svetski trend u proizvodnji sadnog materijala jagode teži ka definisanju zahteva za vremenom u kojem se planira berba i uslovima, odnosno načinima proizvodnje.

Prema tome voćarski razvijenije zemlje poseduju jasnu podelu sadnog materijala jagode, kao i precizno definisane standarde o kvalitetu istog. U zemljama EU postoje sledeći tipovi sadnog materijala jagode: sveže zelene sadnice, ohlađene sadnice dobivene iz živića (frigo), čekajuće sadnice (Waiting Bed), kontejnerske sadnice, i to zelene kontejnerske i ohlađene kontejnerske sadnice. Pored toga, unutar svakog tipa postoje i određeni podtipovi. Tako za frigo sadnice postoje sledeći podtipovi: A++ sadnica, A+ sadnica, A sadnica i A- sadnica.

Dakle, svetski trend u proizvodnji jagode posebnu pažnju posvećuje početnom koraku, odnosno adekvatnom odabiru sadnog materijala prilagođenom za određeni sistem gajenja. Sveža zelena sadnica gotovo da se i ne koristi za proizvodnju plodova jagode u zemljama EU. Uglavnom za masovniju produkciju plodova ove vrste voćaka koristi se frigo tip sadnog materijala, a za vansezonsku produkciju kontejnerska sadnica. Treba saditi certificirani sadni materijal (VF) virus free iz kontroliranih rasadnika... opširnije >>>

 

KVALITET SADNICA JE TEMELJ PROFITABILNOSTI!

 

 
 
  na vrh strane  
 
Nikola Miletić
Bračka 84, 24000 Subotica, Serbia
tel : +381 (0)24 550 935
skype : nikola.miletic21

mobil : +381 (0)63 563 405
email : mileticglobal@gmail.com