Jagode
Reference
Subotička jagoda
Manifestacije
Drugi o nama
Linkovi
  Aktuelnosti
  Naslovna Jagode Uzgajanje jagoda na otvorenom polju
 

Sistem uzgoja jagoda

Uzgoj jagoda je veoma atraktivan biznis jer je obrt kapitala veoma brz, najbrži u voćarskoj proizvodnji. Sa druge strane jagoda je prvo sezonsko sveže voće i do sada nije zabeleženo da neko nije mogao da proda KVALITETU jagodu.

Jagoda se u svetu gaji na različite načine, od kojih su najčešći: njivsko gajenje sa pokrivanjem zemljišta plastičnom folijom i gajenje u tunelima i plastenicima.

Uzgoj jagode na otvorenom polju

Svetski standard u savremenom uzgoju jagode na otvorenom polju podrazumeva zastiranje zemljišta mulch PE folijom uz korišćenje sistema za navodnjavanje "kap po kap".

Pošto jagoda na foliji ostaje 1 - 3 godine, zemljište treba prethodno dobro nađubrili (posle hemijske analize) sa oko 40t/ha zgorelog stajnjaka (višak ne škodi) i oko 400-600kg kompleksnog NPK đubriva. Posle fine pripreme zemljišta, mulch folija i traka za navodnjavanje kap po kap se postavlja mašinskim putem, pri čemu se prave uzdignuti bankovi sa razmakom od 50-60cm (između njih). Koristimo mulch foliju debljine 25-50 microna i širine 100/120/140cm. Na svakom banku sadimo, u trouglastom rasporedu, po dva reda jagoda sa rastojanjem od 30-40cm između njih. Rastojanje između živića u redu je 30cm.

U poslednjih nekoliko godina sve više proizvođača prelazi na jednogodišnju proizvodnju na foliji širine od 1m, gde se formira samo jedan red jagoda, sa jednom trakom za novadnjavanje kap po kap. Razmak sadnje u jednoredu je 20-22cm između dva živića.

Jagode se sada od sredine jula do sredine avgusta. Kao sadni materijal za letnju sadnju preporučuju se pre svega zelene KONTEJNERSKE sadnice koje se proizvode iz matičnog zasada, koji je podignut od bezvirusnog, baznog, frigo sadnog materijala.

Uzgoj jagoda na mulch foliji sa instaliranim sistemom za navodnjavanje "kap po kap", u odnosu na klasičan način ima više prednosti:

  • PE folija (crna, bela, srebrna...) povećava toplotu i vlažnost zemljišta i smanjuje njihovo kolebanje
  • folija sprečava rast korova i povećava prinos jagode za 30-40%
  • povećava rast bokora i ubrzava sazrevanje plodova za 3-6 dana
  • plodovi ne leže ne zemlji, ne prljaju se (čisti su), čime se smanjuje njihovo trulenje za 70-100%,
  • plodovi su kvalitetniji - bolje su obojeni, ujednačene krupnoće i čvrstine,
  • berba je znatno lakša i brža, te su i troškovi berbe, obrade i navodnjavanja znatno manji

opširnije >>>

 

 
 
  na vrh strane  
 
Nikola Miletić
Bračka 84, 24000 Subotica, Serbia
tel : +381 (0)24 550 935
skype : nikola.miletic21

mobil : +381 (0)63 563 405
email : mileticglobal@gmail.com